Poslanci PSK schválili návrh na odvolanie riaditeľa DSS vo Vranove

16.07.2009 Prešov

Prešov 16. júla (TASR) – Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na dnešnom mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva schválili návrh na odvolanie riaditeľa Domova sociálnych služieb (DSS) vo Vranove nad Topľou Jána Andrejca.
Návrh predložil predseda Peter Chudík (Smer-SD) na základe výsledkov kontroly, ktorú uskutočnil Útvar hlavného kontrolóra. Ten zistil, že štatutár nedodržal ustanovenia zákona o verejnom obstarávaní v súvislosti s dodávkou a montážou plastových okien a dverí do zariadenia.
Výzva na predkladanie ponúk bola zverejnená v októbri 2006. Uchádzačovi, ktorý vyšiel zo súťaže ako víťaz, túto skutočnosť riaditeľ oznámil, ale zmluvu s ním neuzatvoril. Svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že prisľúbené finančné prostriedky z rezervy PSK poslanci neschválili.
Kontrola zistila, že napriek zmene okolností, za akých bolo obstarávanie vyhlásené, riaditeľ neupovedomil uchádzačov o zrušení použitého postupu verejného obstarávania. Na druhý rok však vypísal nové, na podobné práce, z ktorého vyšla víťazne iná firma.
Chudík pripustil, že v dôsledku tohto pochybenia môžu vzniknúť pre regionálnu samosprávu aj finančné škody. \"Ja si dovolím tvrdiť, že v prvom rade tu ide o nebezpečný precedens. Nemôžeme urobiť verejné obstarávanie, potom urobiť nové a na to prvé zabudnúť, ani ho nezrušiť a dať inému uchádzačovi zákazku. To je hrubé porušenie verejného obstarávania. Malé chyby môžu nastať, ale nie takéhoto charakteru ako táto, \" povedal po hlasovaní prešovský župan.
Poslanec Ján Gazdík (NEKA) počas rozpravy k tomuto bodu uviedol, že riaditeľ síce pochybil, ale konečná cena za práce bola o rok asi o jednu tretinu nižšia, čo sa dá považovať za úsporu. Jeho názor podporil aj poslanec a primátor Vranova nad Topľou Tomáš Lešo (NEKA) a dodal, že odvolanie považuje za veľmi prísne vyvodenie dôsledkov.
Skutočnosť, či išlo o rovnaký rozsah prác a za nižšiu sumu, ako určovala pôvodná zákazka, dnes poslanci neanalyzovali. Návrh predsedu PSK odsúhlasili a ten v piatok 17. júla odvolá Jána Andrejca z funkcie riaditeľa DSS.
 

Vyberte región